San Ignacio Mini – jezuitski misijoni

DSC00515

gradnja jezuitskih misjonov je biu en od načinov, s katerim je katoliška cerkev širla svojo vero med prvotnim prebivalstvom v JA v 17. in 18. stoletju. misjone so zgradil nekak na območju k je zdejšnji paragvaj, pol so se pa razširl še na območja, ki zdej pripadajo argentini, urugvaju, braziliji in boliviji. misjoni, ki so jih zgradil v teh predelih so se razlikoval od drugih misjonov, ker domačinom niso usiljeval evropskega načina življenja ampak “samo” vero. jezuiti so si pridobil tud zelo visoko stopnjo avtonomije znotrej španskih in portugalskih kolonij, na račun delovne sile (domorodci) so pa misjoni postali tud ekonomsko uspešni.

v misjonih v tem delu, kamor sva šle tud midve, so živeli indijanci Gvarani, k so imel zelo dobr položaj. gojil so živino, obdeloval polja, zanemarjena ni bla niti njihova kultura – jezuiti so jih učil kiparstva, mizarstva in drugih obrti, razvil so pa tud pisno obliko gvaranščine in prvotno prebivalstvo učil pisat in brat.

midve sva si šle pogledat misjone San Ignacio Mini, k so bli ustanovljeni leta 1632 in ležijo v provinci Misiones (v SV kotu ob meji s paragvajem in brazilijo). v 18. stoletju je tukej živelo okol 3000 ljudi. okol leta 1760 so jezuiti začel zapuščat misjone in ta k sva si ga šle midve ogledat ter drugi v bližnji okolici so bli uničeni v začetku 19. stoletja.

sprehodile sva se med rdečkasto obarvanimi ruševinami, k so še dokej dobro ohranjene. na glavnem trgu je stala cerkev, pokopališče, samostan in nekej drugih hiš – na eni strani so živeli jezuiti, ločeno od njih, na drugi strani pa prvotno prebivalstvo.

slike

Advertisements

0 Responses to “San Ignacio Mini – jezuitski misijoni”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Calendar

August 2009
M T W T F S S
« May    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Currently:

at home
Advertisements

%d bloggers like this: