Arhipelago San Blas

dsc08980

San Blas so naaaaaaaaaajhujsi otoki u karibskmu morju in sva ze komad folka spoznale k so rekl da je treba nujno it pogledat. otokov je okol 400, vecinoma so ful mejhni, gor pa par bajtic in palme. pa kristalno cist modr morje naokol. domacini k zvijo na teh otokih se imenujejo Kune (jih je okol 40.000) in ohranjajo svoje obicaje, svoj jezk, nosjo znacilne obleke itd. od paname so dost neodvisni in majo svoje zakone in staresine k odlocajo o stvareh.

sva se zmenile u hostlu da rezervirava 2 placa u jeepu (k se drugac ne da pridt k ni javnga transporta zarad ceste k je prakticno blat k ful avtov gor voz in zgleda ko cesta) in jeep gre ob 5h zjutrej. nastimava budilko za 4.30 in greva spat.

js se zbudim, pogledam na uro in faaaaaaaaak 5.15!! zbudim petro, ta se vrze pokonc usa zadeta se in ji ni nc jasn. laufam pogledat cez balkon ce je auto slucajn se tm. pa spodej stoji in 2 sedita uzadej in se zacnem dret da nej pocakajo. unadva pa itak ne slista. in laufam ko debil dol do uhodnih vrat, pridem tja in valda so ze sli :(. pol me varnostnik potolaz da ni panike, da pride se en jeep! jejejejjejeeeeeeeeeeej!! :D no pol se nabasemo notr in spet tumac folka u premejhnmu placu. 7 odraslih in 8 otrok. pol nm voznik pove, da mormo se 2 pobrat, tko da nama ni blo jasn kam se bosta uturila, sam nekak nam je ratal une tamale po kolenih rasporedit.

nc pol se koncno odpravmo in se vozmo ene pou ure in guma poc. klasika. pol smo sli zaflikat gumo in ok koncno se lah odpravmo in pol senkrat poc cez ksno uro. :D

pridemo na otok Carti (kokr blejski otok velikost priblizn) in gor ful lesenih hisk, prekritih s slamo. use zenske napravlene u tradicionalne obleke, na nosu crna crta, zlato u nosu, nosjo koravde okol vratu, na rokah do komoucou in na nogah skorej do kolen. znacilne barve: crna, rdeca, oranzna, rumena. res se tm sprehajas pa mas filing da si prsu u cist en drug svet.

pol najdeva eno hisko kjer bova spale in so bli tm eni americani in smo se koj zastekal. pol pa popoudne smo sli na en drug otok (eni otoki so ful bliz tko da rabs mn k 1min da te s counam prepelejo na druzga) in smo sli pogledat muzej o zgodovini kulture kun. pa res se usedemo u uno hiskico in tip zacne razlagat, sedimo tm 10 min in fajn temno notr, stoli udobni in sam oci skp zacnejo lezt. pogledam naokol use ostale, uni isto :D pol sm se tm mogla prsilt da ne zaspim k je blo res zanimiv ampak ponoc res nismo nc spal an.

nc pol nam je povedou u kaj vrjamejo, cela ideja o nastanku sveta je cist zmiksana z adamom in evo sam da so druga imena. pa eni apostoli pa noetova barka, uglavnem neki prirejen. pol nam je povedou da majo ful zdravilcou na otokih in da ne hodjo u bolnce u panamo ampak sami zdravjo “naravne” bolezni. recmo glavobole pa take stvari. npr. majo ene lesene figure k jih dajo u kanu in pol pustijo to notr nevem kolk casa namoceno in pijejo vodo iz kanuja. in pol te cez ksn mesc neha glava bolet. jjja! pa ful je pomembn zlato u nihovi kulturi, zato majo zenske u nosu zlato in nosjo prstane, uhane in to, ker odganja zle duhove.  pa visece mreze (hamake) so ful pomembne. use se odloca u hamaki. ta glavn sefe od useh kun skor ceu dan lezi u hamaki in odloca o pomembnih stvareh. pa tud mrtve pokoplejo u hamakah in zravn u grob dajo lesene figure in mole – to so kokr eni prticki posebni k majo razlicne uzorce uvezene notr. pol nam je reku ns vodic da majo na nasmu otoku lih en dan za temu en praznovanje. zmerej k punca dobi prvo menstruacijo cel otok praznuje in nardijo en posebn pir k se mu rece chica beer in pol to usi pijejo. pol nam je pa pokazou is kasnih posod to pijejo – kokr en ogromn kokosov oreh (recmo tok velk da ga lah das na glavo) in notr nalijejo ta chica beer. pa ene parkat je poudaru da to ti sam spijes, da ne delis z drugimi ker ma usak svojo in mors sam spit. tko da to je ta zurka :) mi na zalost nismo vidl ampak okej!

nc pol pa nasledn dan smo sli na en otok in to je bla tud scena :D gremo u eno leseno barko k gre not lah max 15 ldi (ok no, oni bi jih lah natrpal 30), se usedemo, nastimamo ruzake in to, jih prekrijemo s polivinilam ce bo slucajn kej pokaplal pa to. in se zacnemo vozt. in tko en val pluskne cez in usi: oooooh fak! kao sit zmocil me je. aja in vozna nej bi trajala eno uro pa pou (na konc dve ure pa pou). uglavnem cez ene 15 minut smo bli usi mokri do gat. morje res vs razburkan, une valove je metal cez celo barko in res cela pizdarija :D sam je blo ful smesn hahaha. res te oplakne val cez celo faco, najprej si se se hotu obrisat, pol na konc ti je ze cist useen. na zalost smo mel ful smolo z vremenam ker je skoz neki dz padou sam useen je blo ful fajn.

pol prispemo na otok in gor zvita dve familije in pac nimajo ful postl da bi 30 folka naenkrat spal (ns je blo 8) tko da smo se stiskal po dva na postli k ma tak jogi da cuts use zelezne precke skos. aja al pa wc je tud neki posebnga :D na vod zgrajena kolibca 1x1m, naokol polivinilaste vrece, da se te vn ne vid, k so na pou strgane in kosi plapolajo naokol u use smeri. pa karkol izlocs gre direkt u morje, tko da ne smes pozabt vode potegnt :D pol pa ker je skos ful nalival pa vetr pihou pa res razburkan morje, te je ucas mau oplaknil hahaha. pol je pa en revez eli american k je biu z nami drisko fasou. tusou itak niso mel tko da smo bli 4 dni brez tusa :D smrdlivci jedni.

pol pa kao u teh nihovih skupnostih ful ni kriminala pa ne kradejo ker se itak usi poznajo med sabo (dve familije na enmu otoku pa to). no in js pstim svoje cevle zunej naslonene na bajtico da se posusijo in nasledn dan zjutrej jih ni tm. grem prasat to familijo k smo bli pr njih, ce jih je kdo vidu in mi prav en tip: ja ja, jes sm jih spravu u hiso, da ti jih cuvam. right! pol mi jih prnese nazaj pa prav kao da jih je najdu nek na obali in je mislu da jih more spravt. aha. mensezdi da res.

no uglavnem tale post je ze predoug sam se je tolk dogajal. pol smo prsli nazaj u hostl in je tle ene par folka k smo jih na otoku spoznal in so zdej u temu hostlu. in sta nama rekla dva sveda, da k sta sla nazaj z otoka z ladjo sta resno misla da bosta umrla ker so mel en kanu vs mejhn pa premetaval jih je ko norce :D da je kao un voznik se vs tresu pa drzal so se en druzga pa za rob kanuja.

nc zdej pa dost!

komentarje prosm :) caubau, n.

slikce

2 Responses to “Arhipelago San Blas”


  1. 2 lordi February 9, 2009 at 8:47 pm

    teli San Blasarji (al kako naj se izrazm) se pa radi guzvajo, oziroma trpajo povsod pol prevec ljudi. No Nastja ko bos domu prsla in bos mela celo postlo samo zase, bo to ocitno pravi luxus. Aja pa še sam jogi se čut, mehek kot snegec :)


Leave a comment




Calendar

February 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Currently:

at home